Booking - Anfrage - Private Unterkunft - Private accomodation - Appartmamenti - Ferienwohnungen -  Buchen - Accomodation and apartments - Upit - Privatni smještaj - Apartmani -  Rezervacija -

 
            

SVETIŠTE GOSPE OD PRIZIDNICA

Muzička ilustracija:
"Gospi o' Prizidnic" -
spontano pučko pjevanje u izvedbi Klape pučkih pjevača iz Slatina

PRE ZORZI STOIDRAZIC VENE QUA IN EREMITORIO EDIFICHO QUESTO TEMPIO AD ONORE MARIE CONCEPCIONE MDXLVI

                   
                              *****

"Svećenik Juraj Stojdražić dođe ovamo u pustinjačko boravište te podiže ovaj hram na čast blažene Marije od Začeća 1546."

Iz natpisa na crkvi saznajemo, da je crkva bezgriješno začete Djevice Marije u Prizidnicama podignuta godine 1546. To je bilo  devet godina nakon osvajanja tvrđave Klis od Turaka. Predpostavlja se, da su u postojbinama pored sagrađene crkve živjeli pustinjaci i odbjegli svećenici iz krajeva, koje su zauzeli Turci. Pouzdano je poznato, da je svetište do sredine 19. stoljeća  neprekidno ili sa kraćim prekidima bilo nastanjeno svećenicima glagoljašima, ali i svećenicima latinskog obrednog jezika.


         Slika Gospe od Prizidnica
Tokom 18. i do sredine 19. stoljeća o Svetištu se brine splitska porodica Martinis-Marchi, te njihovi nasljednici, porodica Dinarčić. 

Slika Gospe od Prizidnica se po prvi puta spominje povodom službenog posjeta Svetištu po nadbiskupu Pacifik Bizza i njegovom kancelaru na dan 10. ožujka 1750. godine. O tome je kancelar zapisao: ".....Crkva, nedavno nanovo sagrađena i dobro sazidana (modernamente rifabbricata e ben constritta), pod patronatom je gospode braće Dinarčića kao baštinika ugašene plemićke obitelji Cupparea (kod toga je mišljena porodica Marchi). Ima jedan oltar, a taj je od mramornih komada (e questo di rimossi di marmo) s dva stupa od mandolata (con due colonne di mandolatto) i slikom bl. Djevice koju je naslikao dobar umjetnik bizantskog slikarstva (di greco buon panello) dovoljno obskrbljen dobrim priborom....."

Stručnjaci je pripisuju kretskoj slikarskoj školi. Ubrajaju je u bolja djela iz 14. stoljeća. Slika je zasigurno starija od samog Svetišta i postoje pouzdane indicije, da je već daleko ranije krasila oltare na tom mjestu postojećih crkava .


Odlukom državnih vlasti godine 1868. Svetište prelazi pod upravu splitske Javne dobrotvornosti. Samo deset godina kasnije, godine 1878. prelazi pod upravu slatinskih župnika.

Ali dvije godine kasnije Svetište dolazi pod upravu splitskog Biskupskog sjemeništa, jer župnici u ono vrijeme vjerovatno nisu bili u situaciji uredno sprovoditi potrebne administrativno upravne i financijske poslove i pod tim patronatom ostaje gotovo pola stoljeća.

"..... Napokon je godine 1928. donesena odluka da Gospinim svetištem u Prizidnicama redovito upravlja slatinski župnik koji već bude uz pomoć dvaju crkovinara....."

Posebnu brigu za svetište i svu njegovu imovinu vodi slatinska porodica Nakir, ".....koji su već u dokumentu iz godine 1857. navedeni kao težaci glavnih imanja toga Svetišta....."

.
            Oltar Svetišta


Foto iz 1941. godine.

 

Slatinski vjernici i mnogobrojni hodočasnici iz mnogih drugih okolnih i daljih mjesta posjećuju Svetište Gospe od Prizidnica četiri puta godišnje.

Na uskrsni ponedjeljak,
na duhovni ponedjeljak,
na Ime Marijino tj. na prvu nedjelju iza Male Gospe i 
na Gospu od bezgriješnog začeća na 8. prosinca.

  Tekst u pripremi...  


Tekst u pripremi...

Tekst u pripremi...

 
 
Tekst u pripremi...
 
 
 

Tekst u pripremi...

 
 
 
Tekst u pripremi...
 
 
 
 

Tekst u pripremi...

 
 

Tekst u pripremi...

 
 
 

Tekst u pripremi...

 

Tekst u pripremi...

 
   

 

Izvor podataka: Jubilarno izdanje knjige 
don Slavka Kovačića
pod naslovom 
Svetište Gospe od Prizidnica 1546-1996 
štampanoj i objavljenoj u Splitu dana 29. srpnja 1996. godine.


                                                                     Copyright by www.slatine.com